Čítajte o ginku dvojlaločnom (Gingko biloba) ako pomáha regenerovať cievy po porážke alebo ako zlepšuje pamäť, keď na všetko zabúdame a ako nám rozprúdi krv, keď máme studené prsty.

Autorom všetkých textov, fotografií, vídeí a perokresieb na tejto lokalite je dr.Ondrej Chreňo. Neoprávnená distribúcia akéhokoľvek textu alebo obrazového materiálu je chránená autorským zákonom.



Bylinné kúry s obsahom ginka:
(pre bližšie informácie kliknite na kúru)


Spýtajte sa, ako vyzdravieť:

Ginko dvojlaločné (Gingko biloba) je exotický strom, ktorému sa hovorí aj živá skamenelina pretože rástol v nezmenenej podobe ako dnes už v časoch dinosaurov. Má kožovité, vejárovité, žltozelené listy, ktoré zberáme na liečivé účely. Ginko rastie veľmi pomaly. Spomínam si, že keď som zároveň zasadil v záhrade trojročné ginko a trojročnú morušu, asi po piatich rokoch boli moruše obrovské, 5 metrové s kmeňom hrubým asi 15 cm ale ginko vyrástlo len do výšky necelých dvoch metrov s kmeňom hrubým asi 3 cm. Ginko sa na jar pomaly zobúdza, prírastky sú slabé ale strom je veľmi atraktívny, exotický. Vydrží aj silné mrazy a preto sa dá pestovať aj u nás.

Ginko zvyšuje prekrvenie mozgu, čím zlepšuje prenášanie nervových vzruchov a zvyšuje výkonnosť mozgu, obnovuje pamäť. Zvyšuje fyzické a psychické schopnosti, je vhodný preto pre športovcov, študentov a starších ľudí, ktorí začínajú mať problémy s pamäťou. Okrem toho pomáha pri závratoch, hučaní v ušiach, zhoršenom videní a nedokrvenosti mozgu. Môžeme ho používať aj ako prevenciu proti mozgovej porážke alebo na regeneráciu cievneho systému po porážke. Zlepšuje krvný obeh v celom organizme ale aj v drobných cievach a vo vlásočniciach, mali by ho preto užívať ľudia, ktorí sa cítia uzimení, majú studené prsty na nohách a rukách a pri chôdzi ich bolia nohy. Vhodný je aj pre diabetikov, ktorí sú náchylní na sklerotizáciu drobných ciev v rôznych častiach tela a v niektorých orgánoch. Ginko teda pomáha všade tam, kde viazne prísun kyslíka a živín k rôznym tkanivám a orgánom tela, vôbec pritom neovplyvňuje činnosť srdca, jeho užívanie je preto celkom bezpečné.

Ginko môže pomôcť aj pri rôznych neuropatiách, napríklad pri cukrovke, kde dochádza k poškodeniu periférnych nervov v dôsledku slabého vyživovania a zlého prísunu kyslíka k nervovým bunkám.

Listy ginka sa sušia dobre, po vysušení sú veľmi ľahké a krehké. Čaj z listov môžeme piť aj trikrát denne, nemá žiadne nepriaznivé vedľajšie účinky.